hrende
Novi biciklistički dres Grada i TZG Svetog Ivana Zeline

Novi biciklistički dres Grada i TZG Svetog Ivana Zeline

  • OBJAVLJENO 14. 05. 2019. | ZADNJA PROMJENA 30. 11. -0001.

Definiciju bicikla i biciklizma nije sigurno lako općenito opisati, svatko ima neko svoje mišljenje kada se spomenu te riječi, skoro svatko je u nekom svojem dijelu života isto tako pokušao voziti to prijevozno sredstvo s više ili manje uspjeha, pa su i ti trenuci oblikovali ono što nam prvo padne na pamet kada se spomene bicikl.

Uglavnom, želja nam je da bicikl bude nešto što je dostupno baš svima, bez obzira na godine ili fizičku kondiciju, da ne postoje razlozi da nas netko sputava, a imamo želju da se vozimo biciklom sami ili u društvu, s nekom ciljem ili onako spontano, bez cilja.

Vožnja bicikla osim malo spretnosti u balansiranju ima i jednu drugu dimenziju, a to je svijest da je biciklist sudionik prometa kao i svaki drugi, a kao takav ima svoja prava i mora se pridržavati pravila u prometu. Želja nam je da bicikliste uključimo na naše prometnice kao ravnopravne sudionike prometa i podignemo prometnu kulturu općenito kod svih sudionika u prometu kao što je to u zemljama na zapadu Europe. Naš grad nažalost nema uz prometnice posebnu biciklističku stazu ali zato imamo preko 100 km sporednih cesta koje povezuju naša naselja, a na kojima je vrlo rijedak promet motornim vozilima. Institut za turizam izradio je novi operativni plan razvoja cikloturizma Zagrebačke županije koji sadrži standarde, trasiranje cikloturističkih ruta, uređenje i označavanje cikloturističkih ruta, izradu karata, zakup zajedničke web domene na razini županije, izradu web stranice na razini županije te izradu mobilne aplikacije. Biciklističke staze Zagrebačke županije i Grada Sv. Ivana Zeline te ostale informacije, dostupne su na interaktivnoj karti www.locator-tzzz.com i mobilnoj aplikaciji http://visionone.co. S ciljem pozicioniranja Zagrebačke županije kao cikloturističke destinacije visoke kvalitete usluge, a temeljem uvida u primjere dobre prakse europskih cikloturističkih destinacija, razvijeni su standardi kvalitete Cyclist Welcome Quality. U našem gradu standarde su dobili: Turistička agencija Adventure Tours Croatia, Kuća za najam Green Zelina i Restoran 4M. Na području Sv. Ivana Zeline postavljene su dvije servisne stanice za bicikle sa stalcima. Namjena ovih stalaka je privremeno odlaganje bicikala prilikom odmora biciklista i upotrebe servisnog stalka te ostale opreme na punktu. Prvi je postavljen preko puta FINA-e, pored e-punioce za automobile a drugi u Donjoj Zelini ispred Vatogasnog doma.

Ovo ljeto planiramo prvu edukativnu radionicu za najmanje bicikliste, koji bi se upoznavali s osnovama prometne kulture i važnosti nošenja zaštitne opreme uz pomoć starijih članova raznih biciklističkih udruga i klubova, MUP-a, auto-moto klubova, škola.

Isto tako želja nam je preko biciklizma prezentirati naš zelinski kraj na novi i prepoznatljiv način, turističku ponudu kao i naše privredne subjekte, a sve preko naših biciklističkih aktivnosti.

Jedan od prvih vidljivih detalja je izrada zelinskog biciklističkog dresa na kojem je predstavljena naša želja da budemo prepoznatljivi i drugačiji u mnoštvu drugih biciklističkih ponuda.

Moram naglasiti da su prvi dojmovi od prezentacije zelinskog biciklističkog dresa izuzetno pozitivni od strane drugih promatrača, a i samih sponzora koji su dio dresa.

Vidljiv je i direktan porast interesa na naše turističke aktivnosti također zahvaljujući osnovnim informacijama koje se mogu vidjeti na njemu.

Dres je već unutar mjesec dana prezentiran na nekoliko biciklističkih događanja od Francuske, Mađarske, Hrvatske, te se nastavlja dalje u našem kalendaru aktivnosti… Ovim putem pozivamo sve koji sudjeluju u raznim manifestacijama u Hrvatskoj i šire da dođu u ured turističke zajednice po svoj dres. Onima koji mogu dokazati svoju aktivnost u bicikliranju i želju da na taj način prezentiraju naš kraj, isti ćemo pokloniti. Biciklistički dres kao i funkcionalne majice biti će uskoro i u prodaji u našoj suvenirnici.

Grad Sveti Ivan Zelina i Turistička zajednica podržavaju i nacionalne evente koji prolaze kroz naš Grad. Od početka utrke smo partner Tour of Croatia, a ove godine dočekujemo i biciklista Marija Zubčića koji u sklopu svog projekta „HRVATSKA – biciklistički raj s Marijem Zubčićem uz podršku GIANT Hrvatska“ (CROATIA – cycling paradise with Mario Zubčić powered by GIANT Croatia), kroz 9 etapa biciklom spoja 4 krajnje zemljopisne točke Republike Hrvatske kako bi se prikazale ljepote, raznolikost i posebnosti Hrvatske iz biciklističke perspektive.

Označeno u:

Kontakt

  • Trg Ante Starčevića 13, 10380 Sv. Ivan Zelina, HR
  • +385 1 2061 808

Radno vrijeme

PON-PET

07:00 - 15:00 h

Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.
U redu