Otvoren prvi robinzonski smještaj u Svetom Ivanu Zelini

Otvoren prvi robinzonski smještaj u Svetom Ivanu Zelini

  • OBJAVLJENO 21. 02. 2019. | ZADNJA PROMJENA 11. 11. 2019.

Što je robinzonski turizam? Da li Sveti Ivan Zelina ima potencijal za razvijanje istoga? Da, imate li staru drvenu ili kamenu autentičnu prigorsku kuću na osami, razmislite i krenite. Robinzonski turizam predviđa boravak gostiju u mjestima koja nisu naseljena, odnosno u mjestima lišenima gotovo svih blagodati civilizacije. Posljednjih se godina svjetski turizam sve više okreće onom iskonskom i autentičnom u mjestima koja se posjećuju, a najnoviji trend u tom duhu je robinzonski turizam! Iako se gostu sa uobičajenim, standardnim prohtjevima takav tip odmora može doimati suviše ekstremnim, s obzirom na užurbanu svakodnevnicu i uistinu stresan životni tempo, ne začuđuje činjenica da se sve više gostiju okreće ovom, pomalo radikalnom obliku turizma. Smještaj u robinzonskom stilu pravi je izbor za pustolove novog doba. Robinzonski smještaj najčešće se nalazi u udaljenim uvalama, na malim otocima, šumama, raznim parkovima prirode te ostavlja dojam prave divljine. Turisti koji vole  apsolutni mir i tišinu te boravak u prirodi, oduševiti će se našim prigorskim bregima i zadovoljiti toliko potrebnu dozu avanture.


Robinzonski turizam često podrazumijeva smještaj koji je najčešće bez vode i struje, dakle bez osnovnih suvremenih civilizacijskih potreba, već se kišnica skuplja u cisternama, a struja je solarna, ako je uopće ima. Obično nema tople vode u kući, a tuševi su vanjski. Svi resursi moraju se trošiti racionalno, a opskrbiti se treba prije jer su trgovine često prilično udaljenje. Ministarstvo turizma u svojim uvjetima za otvaranje robinzonskog smještaja navodi: 1) Objekt može ili ne mora biti priključen na infrastrukturu (struju, vodu, kanalizaciju, plin, telefon i sl.) 2) Šatori, prostorija(e) ili prostori za smještaj izrađeni su od lokalnog i prirodnog materijala te prirodne mogućnosti (stare kuće od kamena ili drva, kolibe od trstike ili granja, pećine i sl.), prostorije i prostori neuobičajenog su oblika ili postavljeni na neuobičajeni način (pod zemljom, na stupovima, drvu, vodi, stijeni i slično),  ali ne može biti kontejner odnosno mobilhom 3) Higijenski ispravna pitka i sanitarna voda prema lokalnim uvjetima (iz boca, cisterni, prirodnih izvora, vodovoda i sl.) 4) Korištenje zahoda prema mogućnostima i redovito odstranjivanje komunalnog otpada.

 „Hiža Dragec“ u Donjem Orešju prvi je registriran objekt za pružanje usluga smještaja vrste -robinzonski smještaj u Svetom Ivanu Zelini (http://www.tz-zelina.hr/smjestaj/item/296-hiza-dragec). Otvaranjem novih robinzon smještaja naš grad dobiti će atraktivna odredišta za odmor i razonodu i to za sve one koji žele iskusiti drugačije i ležernije vidove odmora i opuštanja.

Kontakt

  • Trg Ante Starčevića 13, 10380 Sv. Ivan Zelina, HR
  • +385 1 2061 808

Radno vrijeme

PON-PET

07:00 - 15:00 h

Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.
U redu