Snimanje filma Beethovenova zelinska sonata

Snimanje filma Beethovenova zelinska sonata

  • OBJAVLJENO 23. 05. 2018. | ZADNJA PROMJENA 11. 07. 2018.

U tijeku je snimanje filma "Beethovenova zelinska sonata" za turističku promidžbu Grada Sv. Ivana Zeline i Zagrebačke županije. Snimanje se odvija u Sv. Ivanu Zelini i Beču.

Poveznica poznatog kompozitora Ludwiga van Beethovena i zelinskog kraja je grofica Marija Ana Nizky, udana Erdedy, vlasnica velikog i raskošnog dvorca u Paukovcu. Grofica je osim u Paukovcu puno vremena boravila na svojem posjedu Jedlersee pored Beča, kao i u svojoj kući u Beču. Prijateljstvo grofice i Beethovena počinje 1803. g. te traje dugi niz godina. Grofica je Beethovenova muza i intimna prijateljica, on joj posvećuje nekoliko svojih skladbi, a ona njemu daruje brojne boce zelinskog vina, vjerojatno iz svojih vinograda koje je imala u Paukovcu, Blaškovcu i okolici. U svojem dnevniku 1811. Beethoven bilježi da ima 34 boce vina od grofice Erdedy, od kojih se 15 butelja nalazi u sobi sluškinje. Njegovi kroničari smatraju da je zelinsko, paukovečko vino prijalo maestru, te da su pošiljke vina postajale češće. Beethoven je trebao doći u Hrvatsku, u zelinski kraj, ali je posjetu morao otkazati, tako da je jedina poveznica ovog slavnog kompozitora i Hrvatske ostala grofica Erdedy i njeno paukovečko vino. Tu vezu grofice i Beethovena obradili su i istražili brojni Beethovenovi kroničari, a sada želimo tu poznatu priču pretočiti u dokumentarni film.

Film je dokumentarističko edukativni, te treba poslužiti za novi postav zelinskog vinskog muzeja, kao i za promocije Zagrebačke županije, te grada Sv. Ivana Zeline.

Producenti: Muzej Sv. Ivan Zelina, Turistička zajednica Grada Sv. Ivana Zeline, Matica hrvatska Sv. Ivan Zelina

Ideja i scenario: Mladen Houška

Režija, snimanje i postprodukcija: Matija Djanešić

Kontakt

  • Trg Ante Starčevića 13, 10380 Sv. Ivan Zelina, HR
  • +385 1 2061 808

Radno vrijeme

PON-PET
8-16