Novosti
Za sve ljubitelje vina - radionice i predavanja koja se ne propuštaju
Objavljeno: 02.06.2017 u 10:11

Za sve ljubitelje vina - radionice i predavanja koja se ne propuštaju

Petak i subota će u Svetom Ivanu Zelini vrvjeti događanjima. Posebno se ističu radionice i stručna predavanja koje preporučujemo svim ljubiteljima vinske kapljice.

Na predavanjima u petak nas očekuju vrhunski vinari i enolozi, pa će tako predstavljanje francuske pokrajine Champagne i različitih stilova šampanjca u 17 sati prezentirati ekspert za pjenušce g. Pierre-Yves Bournerais. G. Bournerais upoznat je s vinima kontinentalne Hrvatske od prije te o njima ima samo riječi hvale. Posebno su ga dojmile Vinarije Tomac, Kos, Puhelek, Misal i Šember za koje tvrdi kako imaju potencijal za najvišu kvalitetu pjenušca.

Nakon toga, u 18 sati prof.dr.sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predavat će na temu „Stare sorte za nova vina“. U predavanju  će predstaviti najznačajnije autohtone sorte sjeverozapadne Hrvatske, te postupak klonske selekcije koji se provodi na tim sortama. Također će ispričati kako od tih starih sorti s obzirom na nove mogućnosti u tehnologiji dobiti nova, moderna vina. Dodatan bonus:  Kraljevina Škrlet i Pušipel će se na licu mjesta i kušati.

Drugog dana manifestacije, od 16 do 17 sati, posjetitelji će na stručnoj radionici čuti vinsko-turističku priču srijemskog vinogorja. Što se sve događalo u srijemskim vinogradima od prve vinove loze koju su u tom kraju zasadili Rimljani još u 3. stoljeću zasigurno će zainteresirati brojne poznavatelje.

U 17 sati šest članica udruge Vinske kraljice Zagrebačke županije predstavit će izbor pjenušavih vina. Udruga Vinske kraljice Zagrebačke županije osnovana je sa svrhom razvoja i promocije vina, vinske kulture i enogastronomske ponude Zagrebačke županije. Udruga aktivno promovira županijsku vinsku kulturu i običaje s ciljem širenja kruga potrošača i prijatelja vina i vinorodnih područja. Vinska kraljica njeguje tradicijske vinske običaje kako bi trajno ostali dio kulturnog nasljeđa nadolazećim generacijama. Stoga, dođite na predavanja jer će vam svojim zanimljivim sadržajem predavanje Vinskih kraljica svakako ostati u posebno lijepom sjećanju.

I za kraj, u 18 sati drugog dana izložbe, očekuje nas predavanje doc.dr.sc Marina Mihaljevića Žulja na temu „Put od grožđa do vrhunskog destilata“. Destilati (rakije) od grožđa već su dugo prisutni u našim krajevima te su usko vezani uz tradiciju. Tehnologija proizvodnje prenosi se „s koljena na koljeno“ i kao takva nije se mnogo mijenjala. Poslušajte što se zapravo događa u preradi grožđa, alkoholnoj fermentaciji i naposljetku destilaciji sirovine te na što treba posebno obratiti pozornost. Na kraju k ćete moći kušati neke destilate od grožđa po tipovima kao što su komovica, loza i vinjak te naučiti osnovne razlike među njima.

Novosti
  • Podijeli / Share
  • Ispiši
  • « Povratak