Novosti
Kralj zelinskih gemišta
Objavljeno: 20.05.2016 u 12:57

Kralj zelinskih gemišta

Opis: nagradni natječaj za posjetitelje Izložbe vina kontinentalne Hrvatske. Sudjelovanje je besplatno, a prijave se primaju do 3. lipnja. Potrebno je ispuniti obrazac te poslati poštom ili kao fotografiju u e-mail poruci na adresu Turističke zajednice Svetog Ivana Zeline tzg@zelina.hr.

Natjecatelji će kroz set pitanja pokazati svoje znanje u poznavanju gemišta, sorti vina, omjeru vina i vode i sl., a na kraju će se natjecati u brzom ispijanju gemišta i plesat će bečki valcer sa vinskom kraljicom. U svakom slučaju zabava je zajamčena i natjecateljima i publici, a bit će zanimljivo vidjeti i hoće li Petar Devčić, prošlogodišnji Kralj zelinskih gemišta uspjeti obraniti titulu.

Pobjednik će uz titulu dobiti posebnu krunu i lentu te bogate pakete vina, kojima će ga nagraditi zelinski vinari proizvođači vina marke Kraljevina Zelina – OG Jarec-Kure, OPG Puhelek Purek Stjepan, OPG Branimir Žigrović, OPG Željko Kos Vina Kos te Vina Kos – Jurišić.

Gemišt ima svoj svojevrsni kult i vinoljupce dijeli na dva suprotstavljena tabora, one koji ga slave i neograničeno uživaju u pjenušavoj vinskoj ekstazi te one kojima je miješanje vina i vode svojevrsni barbarskim činom. Upravo nas ti stavovi i rasprava raduju, jer na Izložbi vina kontinentalne Hrvatske i jedni i drugi imat će prilike uživati i degustirati najbolja vina kontinentalne Hrvatske. Da bi gemišt bio osvježavajući, vino treba biti nježnog mirisa i okusa te s ne previše alkohola, a kad se doda mineralna voda taj postotak pada na sedam ili osam. Za gemišt su najbolja vina ona do najviše 12 posto alkohola, poput Kraljevine ili Graševine. Kad se doda mineralna voda, taj postotak će pasti na sedam ili osam. Važno je naravno i koja se voda koristi.

Robna marka Kraljevina Zelina nastala je 1999. godine u suradnji zelinskih vinara i Zagrebačke županije s ciljem očuvanja ove autohtone sorte, širenja njezine popularnosti i opstanka na tržištu. Vino je od sorte kraljevina crvena, autohtone sorte Prigorja, a zahvaljujući svojoj kvaliteti i rasprostranjenosti najpoznatija je ona sorta sa zelinskog područja. Kraljevinu zovu i kraljicom Prigorja, a da je takav njezin status zaslužen potvrđuje i činjenica da je među rijetkim sortama koja se uspjela othrvati najezdi velikih svjetskih konkurenata, a u njoj uživali i mnogi uglednici kroz povijest. Pio ju je Bela IV, uzgajali je i grofovi Zrinski, a Ludwig van Beethoven je grofici Erdödy slao ljubavna pisma u Zelinu, a ona njemu vino Kraljevinu.

Napomene:

Fotografije s prošlogodišnje Izložbe vina mogu se skinuti sa sljedeće poveznice: https://www.flickr.com/photos/133207551@N08/sets/72157653877247258/

Fotografije s prošlogodišnjeg izbora Kralja zelinskih gemišta https://www.flickr.com/photos/133207551@N08/albums/72157653877247258/page4 

Novosti
  • Podijeli / Share
  • Ispiši
  • « Povratak